top of page

Respekter meg – Jeg er ditt barn

Oppdatert: 7. mar. 2019


Abort - blandet teknikk - 2019 © Halvard Hatlen / BONO

Abort er og blir vanskelig. Livet starter ved unnfangelsen, det er alle enige om. Men når får mennesket sin egen verdi – det er det ulike oppfatninger om. Så lenge det ikke har en slik verdi, regnes det ikke som fullverdig og kan både forskes på og drepes. Hvor grensen går er det uenighet - om – men for meg er det umulig å forstå det annerledes enn at det er et ukrenkelig menneske helt fra begynnelsen. - Da er hele planen klar og komplett, et selvstendig individ med fastlagte former på negler, øyefarge og mye mye mer. Det er ikke bare en celleklump i en kvinnes kropp. 18 dager gammel begynner hjertet å slå. Det har sitt egen blodomløp og immunforsvar. Forskning viser at nervetråder dannes og alle organer er anlagt i sjuende uke. I åttende uke kan kjønn bestemmes og smerte kan føles allerede i tiende uke. Tolv uker gammel forsøker de å suge på tommelen og gjesping er observert ved 14 ukers alderen.


Denne bloggen var tenkt som litt skriving om tanker og ideer og litt om bildene. Bildet i begynnelsen har jeg kalt "abort". Det er et barn sentralt plassert - som ser rett imot oss. Det sterke lyset bak, hendenes posisjon og blikket gir det en sterk karismatisk personlighet og det er ikke så underlig da modellen er hentet fra et eldre maleri av Madonna med barnet. De fire små spedbarna rundt er like, men to av de sover fredelig, mens to gråter. De er knyttet til hver sin menneskelige spermie.


Resten av det som er skrevet nedenfor er fakta om abort og noe tenkning om når mennesket får sin verdi. Det er vanskelig og berører oss sterkt. Så om du vil slutte å lese her er det helt iorden.

Foreldrene og særlig kvinnen som bærer barnet kan ha vanskelige valg i forhold til abort. Mange bærer på en stille sorg etter en abort – ofte resten av livet. Men i situasjonen kan valgene være nesten umulige. Press fra barnefaren eller familien, alder og økonomi. Kanskje var graviditeten ikke helt etter planen, så mye kan være årsak til et uønsket barn. Enda mer komplisert blir det om det er voldtekt. Så var det dette med funksjonshemmede og sortering. I det senere er det også mulig å velge bort en helt frisk tvilling, eller to om det er trillinger. Dette må gjøre noe med oss.

I Norge er det lov å forske på befruktede menneske egg fram til 14 dager (bioteknologiloven), etter det endres statusen og egget får et menneskeverd. Abort kan utføres i 12 svangerskapsuke, men har barnet Downs syndrom kan abort utføres innen uke 24. Det paradoksale er at det i Norge (2019) er lov å ta abort på uønskede fostre (barn), mens legene er i stand til å redde like gamle fostre eller barn ved for tidlig fødsel. Det er et vanskelig faktum å forstå, men årsaken til at enkelte får leve og andre tas bort er jo komplisert - og mange faktorer spiller inn. I Norge (2019), etter tretti år med lovlig abort, er det i underkant av en halv million mennesker, som ikke har fått leve, og statistisk er dette omlag hvert femte svangerskap.

En høyttenkende gruppe etikkforskere stiller seg spørsmålet om det bør være lov å drepe spedbarn, dersom foreldrene vil. Et spedbarn anses ikke for å være en virkelig person og har ikke en moralsk rett til å leve, det er kun en potensiell person. Foreldre burde kunne ta livet av barn de ikke ønsker, eller dersom barnet har en funksjonshemning - for å ha et barn med funksjonshemning er utålelig for familien og samfunnet i sin helhet, ettersom staten forsørger dem, heter det.... Drap på et spedbarn eller abort anses å ikke ha en forskjell. Heldigvis er dette bare høyttenkning og ikke virkeligheten. Selv om det faktisk er mer eller mindre vanlig mange steder å sette uønskede barn i skogen eller ta de rundt beina og slenge de med hodet mot en vegg.

Litteratur - References

«Når starter menneskelivet?». Ragnhild H. Aadland Høen - Vårt Land, 29. mai 2009. http://www.verdidebatt.no/innlegg/6053-nar-starter-menneskelivet

«Det bør være lov å drepe spedbarn». Thomas Paust – Nettavisen, 2. mars 2012. («After-birth abortion: Why should the baby live?» Alberto Giubilini og Francesca Minerva. The Telegraph, Journal of Medical Ethics, Daily Mail. ) https://www.nettavisen.no/nyheter/--det-bor-vaere-lov-a-drepe-spedbarn/3348017.html

26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Rut

Comments


bottom of page