top of page

Rut

Oppdatert: 16. okt. 2019Fra søndagsskolen og kristendomsundervisningen i skolen, husker vi fortellingen om Rut - iallefall vi som er litt eldre. Denne gode kvinnen - med så mye kjærlighet og troskap. Vi lærte at dette er gode ting - og vil lønne seg, slik det gjorde for Rut. Som voksen leser du historien på en dypere måte og ser at den handler om mer, blant annet det vi godt kan kalle kvinnelist. Ikke alle har fått høre historien på søndagsskolen og kanskje heller ikke på skolen. Litt lengre ned kommer en forkortet versjon.


Det er ikke uventet at det handler om menn -i sentrale og viktige bibelske hendelser , men Bibelen er også full av kvinner. To av bøkene har navn etter kvinner, det er boken om Ester, og så er det boken om Rut. Rut levde i tiden mellom utvandringen fra Egypt og før Saul blir den første kongen. Tiden har navnet dommertiden.

Her kommer historien om Rut, som endte opp i et fremmed land, som innvandrer i Betlehem.


Noomi og Elimelek var fra Betlehem, men så seg nødt til å utvandre på grunn av hungersnød og de endte opp i Moab, som er øst for Dødehavet. Her slo de seg ned og de hadde to sønner som begge giftet seg med moabittkvinner. Men tragedien blir nesten komplett ikke lenge etterpå. Alle mennene dør og tilbake er Rut med sine to svigerdøtre. Samtidig var de alle barnløse, og det gjorde det svært vanskelig i den tiden de levde.


Noomi ser ingen annen utvei en å reise tilbake til Betlehem hvor hun kom fra - og de to barnløse svigerdøtrene blir med. Noomi ser ingen framtid for dem og ber dem inderlig å vende tilbake til sitt folk. Orpa, den ene gir seg og vender hjem til sitt folk, men Rut er fast bestemt på å følge Noomi. Det er her hun sier de fine ordene:


Dit du går, vil jeg gå,

og hvor du bor, vil jeg bo.

Ditt folk er mitt folk,

og din Gud er min Gud.

Der du dør, vil jeg dø,

og der vil jeg begraves.

Måtte Herren la det gå meg ille

både nå og siden

hvis noe annet enn døden

skal skille meg fra deg!»


Livet blir hardt for de to kvinnene. De eier ingen jord og Rut ender opp med å plukke kornaks som ligger igjen på åkerene. Jordeieren Boas synes vel om Rut og han lar henne plukke aks, ja enda til ordner han det slik at ingen skal plage henne og hun får også mat og drikke. Når onna er over var det vanlig å feire dette. I regi av Noomi blir Rut bedt om å vaske seg og pynte seg, for så å legge seg ved Boas føtter når han går til ro for natten. Boas var en slektning av Noomi og hadde status som løsningsmann. Det var slik at dersom en mann døde barnløs, skulle en nær slektning gifte seg med enken for å gi mannen etterkommere. Dette ble kalt løsningsmann. Det var ikke rett fram for Boas og han gikk grundig tilverks i samråd med Betlehems eldste. Men Boas gifter seg med Rut, de fikk sønnen Obed, som blir farfar til den senere kong David.


37 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page